Beleidsdoelstelling Financieel beheer
Ontvangsten opcentiemen onroerende voorheffing
Het kadastraal inkomen vormt de basis voor de berekening van de ontvangsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het kadastraal inkomen wordt jaarlijks geïndexeerd. Bovendien stijgen de kadastrale inkomens van de stad jaarlijks als gevolg van nieuwe woonentiteiten of opwaarderingen van bestaande woningen. De Vlaamse belastingdienst maakt jaarlijks nieuwe ramingen op. In het licht van de meest recente raming worden de verwachte ontvangsten voor 2025 en 2026 licht neerwaarts bijgestuurd met ca 0,4 Mio EUR op jaarbasis. De eindafrekening dewelke betrekking het op het boekjaar 2023 heeft dan weer een meeropbrengst tot gevolg in 2024 van ca 0,5 Mio EUR. De aanslagvoet van 787 opcentiemen op de onroerende voorheffing blijft ongewijzigd.
Ontvangsten Aanvullende Personenbelasting
Ook de ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting (APB) werden door de hogere overheid (FOD Financiën) herraamd. Vooral in 2024 zien we een sterke stijging met ca 0,5 Mio EUR. Voor 2025 en 2026 verwacht de FOD financiën dat de ontvangsten met ca 0,25 Mio eur zullen stijgen. De aanslagvoet van 7,9% APB blijft ongewijzigd.
Ontvangsten Lokale belastingen
Bij de documentatie verder in dit document wordt een overzicht gegeven van de verwachte lokale belastingen. Belangrijkste bijsturing zien we bij de belasting op administratieve stukken. De FOD Binnenlandse zaken verwacht een belangrijke versnelling in de vernieuwing van EID's in 2025 en 2026 (hier staat ook een belangrijke uitgave tegenover).
Geleidelijke uitdoving Elia-compensatie
Naar aanleiding van de septemberverklaring van 2023 kwam de Vlaamse Regering overeen om de jaarlijkse Eliacompensatie, een aanvullende dotatie in het Gemeentefonds, geleidelijk te laten uitdoven. De compensatie zal worden gehalveerd in 2026 en worden opgeheven vanaf 2027. De stad ontvangt jaarlijks 451.920 EUR. Voor het jaar 2026 werd bij de vorige aanpassing van het MJP deze ontvangst gehalveerd op basis van de genomen beslissing door de Vlaamse regering.
Toelagen aan hulpverleningszone Rivierenland en Lokale Politie Lier
De gemeentelijke exploitatiebijdrage voor de hulpverleningszone Rivierenland kan opnieuw verlaagd worden naar het bedrag dat oorspronkelijk werd voorzien bij de opmaak van het initiële meerjarenplan.
De gemeentelijke exploitatiebijdrage aan de lokale politie werd bij de laatste twee bijsturingen van het MJP sterk opgetrokken in het licht van de goedgekeurde kaderuitbreiding en inflatie. De kaderuitbreiding wordt verder uitgerold en zet druk op de gemeentelijke toelage. Door aanwending van de opgebouwde reserves binnen de politiebegroting kan de voorziene gemeentelijke toelage voor 2025 en 2026 vooralsnog op peil worden gehouden.