De beleidsevaluatie sluit aan bij de strategische nota van het meerjarenplan. Hier wordt weergegeven wat de realisatie is van de prioritaire doelstellingen die werden vooropgesteld in 2021. Aan de hand van onderstaande drie vragen geven we weer in welke mate het vooropgestelde beleid ook tot realisaties op het terrein heeft geleid :
- Wat hebben we bereikt? In welke mate werd per prioritaire beleidsdoelstelling, het beoogde resultaat gerealiseerd?
- Wat hebben we hiervoor gedaan? In welke mate werden de onderliggende actieplannen en acties gerealiseerd?
- Wat zijn de ontvangsten en uitgaven voor het betrokken actieplan en de beleidsdoelstelling?
Belangrijke terminologie in de jaarrekening:
- Een strategische actieplan of een strategische actie betreft een prioritair actieplan of een prioritaire actie. Het zijn de actieplannen en acties waarop zowel beleidsinhoudelijk en financieel gerapporteerd en gestuurd wordt.
- Een kerntakenactieplan of kerntakenactie betreft een niet-prioritair actieplan of niet-prioritaire actie. Het zijn de actieplannen en acties waarvoor hoofdzakelijk financieel gerapporteerd en gestuurd wordt.
We bespreken in de beleidsevaluatie alle doelstellingen.
Voor de beleidsdoelstellingen waarin minstens één prioritair actieplan is opgenomen, wordt de beleidsevaluatie als volgt opgebouwd :
- We starten per beleidsdoelstelling met een korte overkoepelende evaluatie die een globaal overzicht wil geven over hoe naar de vooropgestelde resultaten wordt toegewerkt.
- Voor elke prioritair actieplan wordt naast de omschrijving een indicator 'Geld' weergegeven. Deze indicator bestaat uit een kleur (groen, oranje of rood) en een toelichting waarin de aangeduide kleur verder wordt genuanceerd. De tabel hieronder toont een handige legende voor de interpretatie van deze indicator:
We geven de financiële realisatie ook weer aan de hand van een financiële tabel: hoeveel van het voorziene budget werd er gerealiseerd in 2021?
Voor enkele prioritaire actieplannen werd alvast een indicator toegevoegd om de mate van het bereiken van de vooropgestelde resultaten visueel weer te geven. We voorzien dat in de toekomst elk prioritair actieplan een indicator zal bevatten. - Voor alle prioritaire acties (die onder het bijhorende prioritaire actieplan vallen) geven we een omschrijving, een indicator 'stand van zaken/kwaliteit' (kleur & toelichting) en een indicator 'tijd' (kleur & toelichting) weer.
De indicator 'stand van zaken / kwaliteit' focust op het resultaat: In welke mate is het vooropgestelde resultaat voor de actie behaald? De tabel hieronder toont een handige legende voor de interpretatie van deze indicator:
De indicator 'tijd' focust op de planning: In welke mate zal de actie kunnen worden uitgevoerd binnen het vooropgestelde tijdskader? De tabel hieronder toont een handige legende voor de interpretatie van deze indicator:
Daarnaast geven we ook de status, start- en einddatum weer per prioritaire actie.
De status kan geïnterpreteerd worden aan de hand van onderstaande tabel:
Tot slot volgen nog enkele verduidelijkende tabellen en grafieken.
Als eerste geven we aan de hand van een tabel en grafiek een financieel overzicht van de totale beleidsdoelstelling met betrekking tot het jaar 2021. Hierin wordt dan voor de deelbudgetten (exploitatie/investering/liquiditeit) de totale kredietrealisatie (ontvangsten en uitgaven) vergeleken met het voorziene budget (na aanpassing MJP). Opgelet, deze cijfers hebben dus betrekking op de totaliteit van de beleidsdoelstelling. Per beleidsdoelstelling worden de uitgaven en ontvangsten met betrekking tot de reguliere werking gebundeld in een 'kerntakenactieplan (KAP)'. Over de reguliere werking wordt in de beleidsevaluatie niet inhoudelijk gerapporteerd, maar deze wordt dus wel meegeteld in het totaal van de beleidsdoelstelling.
De tweede tabel geeft een financieel overzicht van 2021 voor het totaal aan niet-prioritaire actieplannen voor de betreffende beleidsdoelstelling. Deze cijfers geven dus een financieel totaal voor de betreffende beleidsdoelstelling met uitzondering van de prioritaire actieplannen.
Voor de beleidsdoelstellingen waaronder geen prioritaire actieplannen behoren, beperkt de beleidsevaluatie zich tot een tabel en grafiek met een financieel overzicht van de totale beleidsdoelstelling met betrekking tot het jaar 2021. De tweede tabel 'Totaal niet prioritaire actieplannen' geeft hier hetzelfde weer aangezien er geen prioritaire actieplannen onder deze beleidsdoelstellingen horen.
We wensen u veel leesplezier.