Burgemeestersconvenant & Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP)

Burgemeestersconvenant

Terug naar navigatie - Burgemeestersconvenant

Stad Lier besliste om toe te treden tot het Burgemeestersconvenant 2030, het Europese initiatief voor steden en gemeenten die een ambitieus klimaatbeleid willen voeren. Hiermee engageert het lokaal bestuur zich om inspanningen te leveren die de uitstoot van broeikasgassen – de voornaamste oorzaak van de klimaatverandering - op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 met 40% moeten verminderen. Daarenboven zal het lokaal bestuur maatregelen nemen om de impact van de klimaatverandering op onze stad te beperken. Vooral hitte, droogte en wateroverlast zijn fenomenen die de komende jaren steeds sterker de kop zullen opsteken en waartegen we ons allemaal samen moeten wapenen.

Om dat engagement waar te maken, heeft het lokaal bestuur in samenwerking met streekintercommunale IGEMO en provincie Antwerpen een klimaatactieplan voor stad Lier opgesteld. Op 26 juni 2017 keurde de gemeenteraad het actieplan voor klimaat en energie in kader van het Burgemeestersconvenant goed: het Liers Klimaatactieplan 1.0. Dit plan biedt een overzicht van klimaatvriendelijke acties over verschillende beleidsdomeinen heen, zoals wonen, mobiliteit, groenblauwe netwerken en ruimte, hernieuwbare energie en lokale en circulaire consumptie.

Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 in Europa gelanceerd om lokale besturen samen te brengen die vrijwillig wilden meewerken aan het behalen van de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie.  In totaal zijn er wereldwijd meer dan 10.000 gemeenten uit 61 landen, goed voor 336 miljoen inwoners, aangesloten.

Meer informatie over het Burgemeestersconvenant lees je op https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/burgemeestersconvenant-2030.

Lokaal Energie- en Klimaatpact

Terug naar navigatie - Lokaal Energie- en Klimaatpact

Net Zero tegen 2050. Dat is de doelstelling van Europa. Het eerste klimaatneutraal continent worden. Er is maar één plek waar die ambitie gerealiseerd kan worden. En dat is lokaal. Enkel lokale besturen zijn in staat om deze grootse doelstelling te vertalen in concrete realisaties op het terrein. Zijn in staat om te mobiliseren, burgers te betrekken, zaken in beweging te krijgen. Maken het abstracte concreet. 

Met het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP), dat verder bouwt op het burgemeestersconvenant, nemen Vlaamse steden en gemeenten die verantwoordelijkheid op.  Steden en gemeenten zetten daarbij in op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Met daaraan steeds heel concrete doelstellingen gekoppeld. Zo streeft het Pact tegen 2030 onder meer naar één boom per Vlaming, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, 1,5 laadpunt per 100 inwoners en één kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner.

Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het instrument van het LEKP is door Eurocommissaris en architect van de 'Green Deal' Frans Timmermans opgenomen als een voorbeeld voor lokale besturen in de rest van Europa. Vlaamse lokale besturen inspireren lokale besturen in de rest van Europa. En daar mogen ze fier op zijn. 

Meer informatie over het LEKP lees je op https://www.vlaanderen.be/lokaal-bestuur/beleid-in-ontwikkeling-2019-2024/relanceprojecten/lokaal-energie-en-klimaatpact.