Aan de slag met dit rapport!
Met behulp van deze informatie bieden we een overzicht van de opbouw van het rapport:
Vanuit de engagementen van het LEKP (1.0 en 2.0) werd het Klimaatactieplan 2.0 opgesteld met 7 doelstellingen. Per doelstelling hanteren we een uniforme opbouw. Elke doelstelling werd als volgt uitgewerkt:
- De omschrijving van de doelstelling.
- Het actieplan gekoppeld aan de doelstelling.
Vervolgens vindt u per actieplan het volgende overzicht:
- een omschrijving van de stand van zaken.
- een weergave van de indicatoren gelinkt aan het actieplan van deze doelstelling (zie verder 'Toelichting met betrekking tot de indicatoren').
- een overzicht van de BBC-acties die gekoppeld zijn aan het actieplan van deze doelstelling.
Tot slot is het ook mogelijk om voor elke BBC-actie die gekoppeld is aan een klimaatdoelstelling, de omschrijving en de stand van zaken ervan te raadplegen.
Toelichting met betrekking tot de indicatoren:
Dit LEKP rapport bevat een heel aantal indicatoren die vanuit Vlaanderen worden opgelegd ingevolge de ondertekening van het LEKP (1.0 + 2.0), de zogenaamde LEKP-indicatoren. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) bundelt en volgt de resultaten van de LEKP- doelstellingen van de lokale besturen op aan de hand van deze LEKP indicatoren. Zowel burgers als lokale besturen kunnen nagaan hoe de doelstellingen van het LEKP ontwikkelen voor elke stad of gemeente in Vlaanderen. Dat kan door de volgende link te raadplegen en het LEKP rapport van de geselecteerde gemeente of stad te downloaden:
https://www.lokaalklimaatpact.be/hoe-rapporteren/genereer-het-lekp-rapport-van-jouw-stad-gemeente
Merk op dat er in deze context eveneens sprake is van een LEKP rapport! Het LEKP rapport dat we hier bespreken is uitgebreider en omvat bijkomend:
-
- een volledige inhoudelijke rapportering van het Klimaatactieplan 2.0 omtrent de 7 doelstellingen (met een overzicht van de gekoppelde BBC-acties)
- en aangevuld met enkele interne indicatoren.
Naast de LEKP-indicatoren, bevat dit rapport dus ook enkele interne indicatoren. We zijn van mening dat ze voor Lier relevant zijn voor de opvolging van onze klimaatambities. Helaas kunnen deze interne indicatoren niet mee in rekening worden gebracht voor het bereiken van LEKP-doelstellingen. Het gaat om de volgende 2 indicatoren:
- het aantal ha extra aangeplant bos: voor het LEKP tellen extra bomen die in bosverband staan niet mee als een LEKP-verbetering. Nochtans zet stad Lier zich in voor de uitbreiding van bossen op haar grondgebied, hetgeen het klimaat ten goede komt.
- het aantal opgestarte dossiers en verleende adviezen in kader van MijnVerbouwLening/MijnVerbouwPremie die geregistreerd worden bij het Energieloket Stekr: zo hebben we een zicht op de evolutie omtrent de lokale vraag naar renovatie-uitvoering en -begeleiding.
Zijn er nog vragen, stel ze gerust. Hiervoor kan je terecht bij de deskundige strategie (strategie@lier.be) i.o.v. de algemeen directeur.
Veel leesplezier!