Projectcoördinator
Ann Ceulemans

Lier onderhoudt haar waterinfrastructuur.

Startdatum

Einddatum

Stand van zaken (status)

G

Stand van zaken (toelichting)

Het vooropgestelde resultaat zal kunnen gehaald worden.

1. Door het team Studie Natuur en Landschap van de dienst duurzaam milieu- en natuurbeleid van de provincie Antwerpen is een bermbeheerplan opgemaakt. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 19/4/2022 hiervan kennis genomen. Het bermbeheerplan bevat een inventaris en een ecologisch maaiadvies per beheereenheid. Het omvat 101 straten en zijstraten op grondgebied Lier (ongeveer 95km straatlengte). Tot en met 2022 werden de bermen in eigen beheer gemaaid. Omwille van de hogere eisen die gesteld worden aan het bermbeheer en de specifieke kennis en materiaal dat daarvoor nodig is, wordt deze taak vanaf 2023 uitbesteed. 

Op 2/02/2023 werd een afwijking op het bermbesluit gevraagd aan ANB voor 40 straten die volgens het bermbeheerplan vanaf 15 mei zouden moeten worden gemaaid. 

In zitting van 13/03/2023 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de goedkeuring van deze afwijking. Deze is geldig voor de periode 2023 - 2028. 

2. In zitting van 31/1/2022 heeft de gemeenteraad het basishemelwaterplan, opgemaakt door studiebureau Evolta Engineers nv, goedgekeurd. Via een hemelwaterplan wordt vorm gegeven aan een integrale, gedragen en gebiedsdekkende visie op het hele watersysteem (grondwater, oppervlaktewater en hemelwater) in de stad. Het hemelwaterplan dient nog wel aangepast te worden aan de nieuwe blauwdruk voor opmaak van een hemelwater- en droogteplan van het CIW tegen 2027. Momenteel ontbreekt o.a. het droogte aspect in ons basishemelwaterplan. 

De volgende algemene werkpunten zijn voor het volledige grondgebied van Lier van toepassing :

  • langsgrachten langs R16 projectmatig afkoppelen en optimaal benutten voor infiltratie en buffering
  • bijkomende publieke grachten creëren voor extra infiltratie en buffering
  • aangepaste communicatie en participatie met de burgers en het gebruik van incentives
  • blijvend inzetten op goed waterbeleid waar ontharden en afkoppelen twee focuspunten zullen zijn
  • verankering van de principes van het hemelwaterplan in het beleid en bij stakeholders (buurgemeenten, Aquafin,....)

3. In zitting van 21/12/2020 heeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht gegeven aan Aquafin om een detailhemelwaterplan te laten opmaken voor 4 deelgebieden : 

  • deelgebied 1A en 1B : bovengebied Lisperloop : omgeving R16 en Lisp
  • deelgebied 3 : westen centrum : Donkloop, Boomlaarloop, deel wijk Zevenbergen
  • deelgebied 7 : Oost : Maasfortbeek, Berlaarse Laak
  • deelgebied 13 : centrum Koningshooikt : bovenloop Itterbeek, Soeteweide, Holbeek 

Na uitwerking van deze 4 meest prioritaire deelgebeiden werd de opdracht van Aquafin on hold gezet, gezien de link met het beleidsplan ruimte dat in opmaak is.

4. In zitting van 17/12/2018 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan de RioTotaalDienstverleningsovereenkomst (RTD) inzake de uitbouw en beheer van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur met Aquafin. Binnen deze RTD doet Lier beroep op Aquafin voor :

  • asset management
  • GIS-databeheer
  • grotere rioolherstellingen 

In zitting van 26/9/2022 heeft de gemeenteraad de 'overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht  en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan' goedgekeurd. Het extern rioolbeheer door Pidpa/Aquafin gaat in vanaf 1/1/2023.  Hierdoor wordt ondermeer extra ondersteuning gegeven voor het behalen van de reductiedoelstellingen  in het kader van de Europese kaderrichtlijn water. 

In zitting van  3/04/2023 heeft het college van burgemeester en schepenen de aanpassing aan het financiële plan HidroSan (versie 29/03/2023) voor het jaar 2023 goedgekeurd. Dit heeft geen negatieve invloed op de reeds voorziene rioleringgerelateerde investeringsbudgetten voor 2023. Bij een volgende aanpassing in voorbereiding van 2024 van het financieel plan dringt een bijstelling van de investeringsplanning zich op om de autofinancieringsmarge niet onder druk te zetten. 

De gemeenteraad heeft in zitting van 27/11/2023 volgende reglementen goedgekeurd:

  • subsidiereglement voor private afkoppelingswerken
  • stedelijk rioleringsreglement
  • belastingsreglement niet optimaal afkoppelen