De strategische nota

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De strategische nota beschrijft de beleidsdoelstellingen voor het intern en extern te voeren beleid. Ze focust op de prioritaire actieplannen en de beleidsdoelstellingen waartoe ze bijdragen. 

De prioritaire actieplannen zijn die actieplannen die het bestuur zo belangrijk vindt dat zij oordeelt dat er expliciet over gerapporteerd moet worden in de beleidsrapporten. Die prioritaire actieplannen staan centraal in de presentatie van de beleidsrapporten. Zo krijgen de raadsleden de mogelijkheid om tijdens de debatten dieper in te gaan op de prioritaire actieplannen. 

De reden hiervoor is het feit dat de raad geacht wordt een hoofdzakelijk beleidsbepalende rol te spelen, en geen beleidsuitvoerende. Zij moet zich concentreren op de hoofdlijnen die belangrijk zijn om het beleid te sturen. Het is niet de bedoeling om alle activiteiten van het bestuur in prioritaire beleidsdoelstellingen te vertalen. De raad moet zich toespitsen op het maken van belangrijke strategische beleidskeuzes. 

Het is daarom belangrijk dat de strategische nota een beknopt en bevattelijk document is dat concreet aangeeft welke prioritaire beleidsdoelstellingen het bestuur wil realiseren en welke actieplannen en middelen daarvoor nodig zijn. Een doelstelling die geen enkel prioritair actieplan bevat, wordt gekwalificeerd als een niet-prioritaire beleidsdoelstelling. Over de niet-prioritaire beleidsdoelstellingen wordt in de strategische nota van het meerjarenplan en de beleidsevaluatie van de jaarrekening niet expliciet gerapporteerd. De financiële gevolgen ervan komen wel globaal tot uiting in het financiële doelstellingenplan en de financiële doelstellingenrekening (zie verder).

Belangrijk is wel te onthouden dat de selectie van prioritaire actieplannen en beleidsdoelstellingen geen afbreuk doet aan het totaaloverzicht op alle beleidsdoelstellingen. De documentatie bij elk beleidsrapport moet steeds een volledig overzicht bevatten van alle beleidsdoelstellingen die erin opgenomen zijn, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven.

In het licht van deze bepalingen heeft de stad Lier ervoor geopteerd om 21 beleidsdoelstellingen uit te werken in strategische actieplannen en kerntaken actieplannen. Van zodra een strategisch actieplan tevens als ‘prioritair’ wordt geoormerkt, zal dit specifiek opgenomen worden in de strategische nota en jaarlijkse opvolgingsrapportering. Concreet wordt dus in de strategische nota het volgende gerapporteerd per beleidsdoelstelling: 

  1. Totaal van ramingen van uitgaven en ontvangsten voor de ganse beleidsdoelstelling.
  2. Beschrijving van de prioritaire actieplannen met de middelen die nodig zijn om het actieplan te realiseren.
  3. Totaal van de middelen die nodig zijn om de niet-prioritaire / kerntaken actieplannen te realiseren.