Het meerjarenplan is het rapport dat aan het begin van de beleidscyclus wordt opgemaakt voor de duur van de hele beleidscyclus. Dat betekent dat aan de start van de beleidscyclus de organisatie het proces van de strategische planning heeft doorlopen en haar strategie heeft vertaald naar beleidsdoelstellingen voor de jaren van de beleidscyclus.
Het meerjarenplan geeft met andere woorden een inzicht in de wijze waarop het bestuur de strategie wenst te realiseren (strategisch management) in de komende zes jaar van de beleidscyclus. Daarvoor worden beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties geformuleerd die inzicht geven in wat de organisatie wil bereiken en hoe ze dat gaat doen.
Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Het is de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de raad om voor het einde van het jaar dat volgt op de verkiezingen een meerjarenplan vast te stellen. De raad kan die bevoegdheid niet delegeren. Omdat het hier gaat over het bepalen en vastleggen van een langetermijnvisie, is gekozen voor zesjarige periodes, gekoppeld aan de gemeentelijke bestuursperiode. Het meerjarenplan is legislatuurgebonden, maar de periode die het bestrijkt valt niet volledig samen met de bestuursperiode. Het is voor één jaar legislatuuroverschrijdend, vanuit de idee dat een nieuwe beleidsploeg onmogelijk al meteen op zeer korte termijn tijdens het eerste jaar van haar eigen legislatuur een nieuw meerjarenplan kan maken.
Vanaf het meerjarenplan 2020-2025 maken de gemeente en haar OCMW geïntegreerde beleidsrapporten. Dit meerjarenplan heeft dus betrekking op zowel stad als OCMW.
Er wordt voortaan geen gemeentelijke bijdrage aan het OCMW meer berekend in de beleidsrapporten. Beide besturen moeten het eens zijn over de te bereiken doelstellingen en de financiële haalbaarheid van hun gezamenlijke beleid.
Het meerjarenplan bestaat uit drie onderdelen :
- Een strategische nota
- Een financiële nota, bestaande uit :
- Financieel doelstellingenplan (M1)
- Staat van het financieel evenwicht (M2)
- Overzicht kredieten (M3)
- Toelichting
Bij het meerjarenplan hoort ook nog een uitvoerige documentatie.
Frank Boogaerts Katleen Janssens Bart Luyckx
Burgemeester Algemeen directeur Financieel directeur
Stad en OCMW Lier NIS- code 12021
Paradeplein 2 bus 1 Volgnummer budget. boekhouding : 10006058
2500 Lier